Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alkohol ne! / foto: shutterstock

Nejvzácnější potravinové alergie. Nejste náhodou alergičtí třeba na víno, želatinu nebo banán?

Potravinových alergií a intolerancí je celá řada. Někomu působí jen mírné obtíže, pro někoho mohou být až život ohrožující. Alergie na arašídy nebo intolerance laktózy asi nikoho nepřekvapí, některé z nich jsou ale o dost vzácnější.

Banán a avokádo

Zhruba 1 % lidské populace trpí alergií na banány. Obvykle se pojí s alergiemi na jiné druhy ovoce, třeba papayu nebo kiwi, a rovněž s alergií na latex. Podobně je na tom i avokádo, jehož proteiny mají s latexem podobnou strukturu.

Je pro vás banán tabu?
Je pro vás banán tabu? – Zdroj: Shutterstock.com

Želatina

Oblíbené pochutiny, jako jsou marshmallowny nebo gumoví medvídci, mají jednu společnou ingredienci – želatinu. A i na tu mohou být někteří lidé alergičtí. Jde o vzácnou alergii, která komplikuje i očkování. U lidí, kteří jí trpí, se totiž pravděpodobně rozvine alergická reakce na některé z vakcín.

Víno

Pokud si rádi večer dopřejete sklenku vína, buďte rádi, že nepatříte mezi několik málo nešťastníků, kterým vyvolává alergické reakce. Problematických látek je v něm obsaženo hned několik. Neplechu může napáchat histamin vzniklý při fermentaci, siřičitany používané jako konzervanty nebo různé příměsi na podporu barvy a chuti.

Víno může obsahovat mnoho alergenů
Víno může obsahovat mnoho alergenů – Zdroj: Shutterstock.com

Kukuřice

Kukuřice, samozřejmě zpracovaná do sirupu, škrobu nebo extraktu, je součástí dlouhého seznamu potravin. Najdeme ji v pivu, omáčkách nebo třeba dezertech. Všem se ale pečlivě musí vyhnout lidé, kteří mají na kukuřici alergii.

Červené maso

Odhalit alergii na červené maso je někdy opravdový oříšek. Na rozdíl od jiných alergií se totiž její příznaky projeví až s několikahodinovým odstupem. Je to kvůli tomu, že tělu nějakou dobu trvá, než maso stráví.

Alergie na maso je méně obvyklá
Alergie na maso je méně obvyklá – Zdroj: Shutterstock.com

Hot dog

Párek v rohlíku nepatří mezi zdravé svačinky, přesto je jeho obliba takřka celosvětová. Ne však u lidí, kteří na něj mají alergii. Jelikož se jedná o vysoce zpracované jídlo, odhalit problematickou ingredienci bývá těžké. Nejčastěji za alergií vězí dusičnany nebo žluté barvivo.

 

Zdroje:

https://www.sensioair.com/post/7-food-allergies-you-didnt-know-existed

https://www.personalabs.com/blog/8-rare-food-allergies-and-how-to-spot-them/

https://www.healthline.com/health/allergies/most-uncommon-food-allergies#hotdogs

 

Nejvzácnější potravinové alergie. Nejste náhodou alergičtí třeba na víno?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!