Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čtení knihy / foto: shutterstock

Co se děje v mozku během čtení? Od identifikace písmen až po identifikaci vět

Někdo má čtení spojené s odpočinkem, jiný pouze s nudou školních lavic. Pravdou ale je, že každodenní čtení člověku prospívá. A mozkové procesy během čtení jsou opravdu fascinující.

Podle průzkumů tráví dospělí lidé denně 2 až 3 hodiny na telefonu a sledováním televize. Co kdybychom alespoň část tohoto času věnovali četbě knih? Je všeobecně známo, že čtením se rozšiřuje slovní zásoba, rozvíjí se kognitivní schopnosti, zlepšuje se koncentrace. Je toho ale mnohem víc.

Pouhých 6 minut čtení snižuje úroveň stresu, a to až o 68 %. 15 minut čtení denně zlepšuje náladu a přispívá k duševní pohodě a půlhodinové čtení snižuje srdeční tep a krevní tlak. Studenti, kteří čtou alespoň 20 minut denně, dosahují o 90 % lepších studijních výsledků než nečtenáři. Co se ale během čtení děje v mozku?

Zábavné i prospěšné čtení knih
Zábavné i prospěšné čtení knih – Zdroj: Shutterstock.com

Identifikace písmen

Mozek musí nejprve identifikovat jednotlivá písmena. To se děje za pomoci malých svalů ovládaných vizuálním magnocelulárním systémem. Následně se aktivuje levý čelní lalok, díky kterému se vizuální podoba písmena přemění na zvukovou. Mozek musí takto identifikovat všechna písmena, aby přečetl slovo.

Identifikace slov

Toto slovo pak putuje do čelního laloku, ve kterém se mu přiřazuje význam na základě informací získaných v minulosti. Spolu s levým čelním lalokem slovo převedou do mluvené formy. Pokud slovo v kontextu věty nedává smysl, zdrží se ještě v malém mozkovém závitu s názvem gyrus frontalis inferior.

Mozek má vše pod kontrolou
Mozek má vše pod kontrolou – Zdroj: Shutterstock.com

Identifikace vět

Zatímco se některé části mozku snaží identifikovat jednotlivá slova a jejich význam, mozkový závit s názvem angulární gyrus pracuje na propojení vizuální, zvukové, syntaktické i sémantické stránky. Prefrontální kortex zase aktivuje paměť, takže nezapomenete začátek věty dřív, než se doberete jejího konce. A s další větou začíná celý proces znovu. Není tedy divu, že čtení je pro mozek opravdovým cvičením, které ho udržuje v kondici.

 

Zdroje:

https://readingpartners.org/blog/your-brain-on-books/

https://wordsrated.com/benefits-of-reading-every-day/

Co se děje v mozku během čtení?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!