Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
grilování / foto: shutterstock

Flexitariánství aneb když vegetariáni jedí maso

Je nesporné, že konzumace masa má na planetu nepříznivý ekologický dopad. Chcete tento smutný fakt zvrátit, ale zároveň se nedokážete vzdát šťavnatého steaku nebo propečeného hamburgeru? Řešení nabízí flexitariánství.

Flexitariánství vzniklo díky americké dietoložce Dawn Jackson Blatnerové. Samotný název v sobě kombinuje dvě slova – flexibilní a vegetariánství. Tento výživový směr nezakazuje konzumaci žádných potravin, pouze dbá na to, aby byla převážná část stravy založená na rostlinných složkách. Nemusíte se omezovat ani co do kalorií nebo makronutrientů, zkrátka jíte flexibilně.

Rostlinná strava
Rostlinná strava – Zdroj: Shutterstock.com

Tři úrovně flexitariánství

Jak na to? Je to jednoduché. Začínající flexitariáni by měli minimálně dva dny v týdnu vynechat z jídelníčku maso a po zbytek týdne ho omezit do množství 740 gramů. Pokročilí vyznavači by měli mít bezmasé dny 3 až 4 a týdenní spotřeba by neměla překročit 510 gramů a flexitariánští experti by už bez masa měli fungovat 5 dní v týdnu, přičemž ve zbývajících dvou dnech by masa mělo být maximálně 250 gramů.

Stejně jako maso by vyznavači tohoto stylu měli omezit vejce, ryby a mořské plody a mléčné výrobky. Pro flexitariány je rovněž důležité, aby veškeré produkty živočišného původu pocházely nejlépe ze zvířat chovaných na pastvě či ve volném výběhu, případně chycených ve volné přírodě.

Maso si dopřávejte jen občas
Maso si dopřávejte jen občas – Zdroj: Shutterstock.com

Potraviny, kterým byste se měli vyhnout

Zakázané potraviny flexitariánství nemá, výrazně ale doporučuje omezit (kromě vyjmenovaných) vysoce zpracované výrobky, rafinované cukry (bílé pečivo, bílá rýže…), sladkosti a slazené nápoje a také rychlé občerstvení.

Kromě příznivého dopadu na planetu má flexitariánství vliv i na naše zdraví. Snižuje riziko vzniku diabetu II. typu, srdečně-cévních onemocnění i některých onkologických onemocnění. Napomáhá udržení normální hmotnosti a podporuje přirozenou imunitu. Ze všech vegetariánských typů je ze zdravotního hlediska nejméně rizikové.

 

Zdroje:

https://www.bezhladoveni.cz/flexitarianstvi-principy-vyhody-a-nevyhody-a-ukazkovy-jidelnicek/

https://aktin.cz/flexitarianstvi-zpusob-jak-jednoduse-podporit-sve-zdravi-i-stav-zivotniho-prostredi-bez-omezovani

Flexitariánství aneb když vegetariáni jedí maso

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!