Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kryoterapie / foto: Shutterstock.com

Průlom v kryonice – vědcům se podařilo bez poškození zmrazit mozkovou tkáň

Zdá se, že díky vědcům z čínské univerzity jsme zase o kousek blíž ke zmrazení lidského těla a jeho opětovnému vzkříšení. Podařilo se jim totiž nalézt účinnou směs látek, které chrání mozkovou tkáň před kapalným dusíkem.

Termín kryonika vychází z řeckého slova kryos, což znamená chlad. V podstatě jde o prudké zmražení tkáně tekutým dusíkem při teplotě téměř -200 °C. V takových podmínkách se zastaví veškeré biochemické reakce, a mohou tak být uchovávány neomezeně dlouhou dobu. Postup se dnes uplatňuje například při zmrazování spermií či vajíček.

Reprodukční kliniky hojně využívají kryoniku
Reprodukční kliniky hojně využívají kryoniku – Zdroj: Shutterstock.com

Posmrtné zmrazení pro milionáře

Nevyhnutelně se nabízí otázka – šlo by zmrazit a opětovně rozmrazit celé lidské tělo, nebo alespoň jeho mozková část uchovávající vědomí? Mnozí současní milionáři na to spoléhají a už teď si rezervují místa ve speciálních sarkofázích, které jim mají zajistit nesmrtelnost. Věří, že v budoucnosti se najde způsob, jak je přivést zpět k životu. A možná tomu tak skutečně bude.

Stane se zmrazování realitou?
Stane se zmrazování realitou? – Zdroj: Shutterstock.com

Směs MEDY

Odborníci z čínské Univerzity Fu-tan v Šanghaji vyvinuli směs čtyř látek, které při rozmrazení ochrání mozkovou tkáň před poškozením. Směs nazvali MEDY podle počátečních písmen „ingrediencí“. Patří sem methylcelulóza, ethylenglykol, dimethylsulfoxid a Y-27632. K experimentům používali mozkové organoidy vypěstované z lidských buněk.

Jak se ukázalo, organoidy vložené do směsi MEDY a zmrazené na různě dlouhou dobu bez problémů přežily zcela netknuté. Nejdéle testovaný vzorek rozmrazili po dlouhých 18 měsících. Následující test už prováděli se skutečnou mozkovou tkání odebranou pacientovi trpícímu epilepsií. Nejenže MEDY ochránila buňky, ale dokonce v mozku zachovala patologické projevy epilepsie.

Vědci se domnívají, že díky směsi bude možné uchovávat živé vzorky tkání pro pozdější výzkumy. Rovněž věří, že díky ní bude časem možné uchovávat třeba i celé lidské mozky. Budoucnost je zase o kousek blíž.

 

Zdroje:

https://www.stoplusjednicka.cz/cinskym-vedcum-se-podarilo-bez-poskozeni-zmrazit-na-18-mesicu-mozkovou-tkan

https://www.stoplusjednicka.cz/zmrtvychvstani-z-chladiciho-boxu-lze-zmrazit-znovuozivit-cloveka

 

 

Průlom v kryonice – vědcům se podařilo bez poškození zmrazit mozkovou tkáň

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!