Řecký jogurt se vyznačuje svojí krémovou konzistencí a zvýšeným obsahem bílkovin. Jeho historie sahá do oblastí východního Středomoří, Blízkého východu a jižní Asie, kde se tradičně vyrábí z ovčího mléka. V řecké kuchyni se používá jako základ pro tzatziki nebo jako dezert s medem, sirupem nebo ovocem.
Jak vzniká řecký jogurt?
Oproti klasickému jogurtu, řecký jogurt je výjimečný tím, že je cezený, což znamená, že syrovátka jsou odstraněna a zůstává hustší produkt s vyšším obsahem sušiny a bílkovin. Tento proces také znamená, že řecký jogurt obsahuje méně laktózy, a je tedy vhodný pro lidi s citlivostí na laktózu. Pokud si budete chtít dát řecký jogurt přímo v Řecku, musíte chtít „straggisto“, jelikož jako řecký jogurt ho samozřejmě označují pouze cizinci.
Opravdu ideální svačinka
Dále jistě oceníte, že je řecký jogurt bohatý na vitamín B12, vápník, probiotika a jód, což jsou živiny důležité pro zdraví kostí, trávicího systému a štítné žlázy. Probiotika mimo jiné přispívají k duševnímu zdraví, snižují úzkost a stres a podporují tvorbu neurotransmiterů, jako je serotonin a dopamin. Řecký jogurt je tedy nejen chutný, ale i výživný doplněk stravy, který podporuje zdraví a může sloužit jako skvělá svačina po sportovní aktivitě nebo jako součást vyvážené snídaně.
Co znamená „jogurt řeckého typu“?
V obchodě si ovšem nespleťte řecký jogurt s označením „jogurt řeckého typu“ nebo „jogurt řeckého stylu“. Jedná se o variantu, kdy je obsah sušiny navýšen díky přidání většího množství koncentrované mléčné bílkoviny před přidáním jogurtové kultury a prokysáním.Tento typ tedy pro vás není vhodný v případě, že se vyhýbáte mléčné bílkovině.
Zdroj:
https://www.domacimlekar.com/forum-dm/topic/recky-jogurt/
Řecký jogurt: V čem se vlastně liší od klasického jogurtu?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!