Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jogurty / foto: shutterstock

Řecký jogurt: V čem se vlastně liší od klasického jogurtu?

Dopřáváte si rádi řecký jogurt, a to nejen na dovolené v Řecku? Pojďme se podívat na to, jaký je vlastně rozdíl mezi klasickým a řeckým jogurtem, a také, jaké má pro naše tělo benefity.

Řecký jogurt se vyznačuje svojí krémovou konzistencí a zvýšeným obsahem bílkovin. Jeho historie sahá do oblastí východního Středomoří, Blízkého východu a jižní Asie, kde se tradičně vyrábí z ovčího mléka. V řecké kuchyni se používá jako základ pro tzatziki nebo jako dezert s medem, sirupem nebo ovocem.

Jak vzniká řecký jogurt?

Oproti klasickému jogurtu, řecký jogurt je výjimečný tím, že je cezený, což znamená, že syrovátka jsou odstraněna a zůstává hustší produkt s vyšším obsahem sušiny a bílkovin. Tento proces také znamená, že řecký jogurt obsahuje méně laktózy, a je tedy vhodný pro lidi s citlivostí na laktózu. Pokud si budete chtít dát řecký jogurt přímo v Řecku, musíte chtít „straggisto“, jelikož jako řecký jogurt ho samozřejmě označují pouze cizinci.

Zdravá jogurtová pochoutka
Zdravá jogurtová pochoutka – Zdroj: Shutterstock.com

Opravdu ideální svačinka

Dále jistě oceníte, že je řecký jogurt bohatý na vitamín B12, vápník, probiotika a jód, což jsou živiny důležité pro zdraví kostí, trávicího systému a štítné žlázy. Probiotika mimo jiné přispívají k duševnímu zdraví, snižují úzkost a stres a podporují tvorbu neurotransmiterů, jako je serotonin a dopamin. Řecký jogurt je tedy nejen chutný, ale i výživný doplněk stravy, který podporuje zdraví a může sloužit jako skvělá svačina po sportovní aktivitě nebo jako součást vyvážené snídaně.

Co znamená „jogurt řeckého typu“?

V obchodě si ovšem nespleťte řecký jogurt s označením „jogurt řeckého typu“ nebo „jogurt řeckého stylu“. Jedná se o variantu, kdy je obsah sušiny navýšen díky přidání většího množství koncentrované mléčné bílkoviny před přidáním jogurtové kultury a prokysáním.Tento typ tedy pro vás není vhodný v případě, že se vyhýbáte mléčné bílkovině.

 

Zdroj:

https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/jemne-kysely-a-velmi-husty-recky-jogurt-neexistuje-hledejte-straggisto.A140323_104121_ln-zajimavosti_hm

https://www.domacimlekar.com/forum-dm/topic/recky-jogurt/

Řecký jogurt: V čem se vlastně liší od klasického jogurtu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!