Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nešťastné dítě / foto: shutterstock

Nejstarší sourozenci často trpí perfekcionismem i úzkostí

Může pořadí narození sourozenců ovlivnit jejich postavení v rodině i v budoucím životě? Samozřejmě že ano. Pojďme se podívat na to, co s sebou může nést, pokud jste narozeni jako první v pořadí.

Být první má své klady i zápory. Pokud vlivy, které s sebou být nejstarší přináší,  neuchopíte správně, můžete na ně neustále během života narážet. Na jedné straně můžete být velmi úspěšní a zodpovědní, na druhé straně často cítíte tlak a stres z očekávání, která jsou na vás kladena.

Syndrom nejstaršího dítěte je termín, který popisuje specifické vlastnosti a chování, které se často vyvíjejí u nejstarších dětí v rodině. Nejstarší děti jsou často nuceny převzít zodpovědnost za mladší sourozence, což může vést k rozvoji určitých charakteristik.

Starší sourozenci bývají více pod tlakem
Starší sourozenci bývají více pod tlakem – Zdroj: Shutterstock.com

Nejstarší děti bývají často zvyklé starat se o mladší sourozence a pomáhat rodičům. Snaží se být vzorem pro své sourozence a často mají vysoké nároky na sebe i ostatní. Mají tendenci přebírat vedení a organizovat aktivity. Často usilují o úspěch a uznání. Zde jsou některé běžné projevy:

Zodpovědnost a perfekcionismus

Někdy je to výhoda, častěji je to ovšem potíž. Řeč je o perfekcionismu. Dospělí lidé, kteří byli nejstaršími dětmi, totiž často cítí silnou potřebu být zodpovědní a perfektní. Mohou mít tendenci přebírat více úkolů a povinností, než je nutné, a mohou být velmi kritičtí k sobě i ostatním.

Lídrovské schopnosti

Být vůdčí osobností je těmto jedincům tak nějak přirozené. Díky zkušenostem s péčí o mladší sourozence mohou mít nejstarší sourozenci totiž dobře rozvinuté lídrovské schopnosti. Často se stávají přirozenými vůdci v pracovním prostředí nebo v osobním životě.

V zaměstnání se často uplatní na vyšších pozicích
V zaměstnání se často uplatní na vyšších pozicích – Zdroj: Shutterstock.com

Stres a úzkost

Vysoké nároky, které na sebe nejstarší sourozenci kladou, mohou vést k pocitům stresu a úzkosti. Mají často obavy z neúspěchu nebo z toho, že nesplní očekávání ostatních. Proto je dobré netlačit na pilu a uvědomit si, že možná máte syndrom nejstaršího sourozence. Často může pomoci například nějaký kouč či odborná pomoc.

Potřeba uznání

Mladší sourozenec má někdy v hrsti celou rodinu svojí roztomilostí. Starší sourozenec si proto někdy musí pozornost vybojovat. Nejstarší děti proto často hledají uznání a pochvalu za své úsilí a v dospělosti mohou mít silnou potřebu být oceněni za svou práci a úspěchy.

Mnohdy touží po uznání
Mnohdy touží po uznání – Zdroj: Shutterstock.com

Péče o ostatní

Nejstarší sourozenci mají i v pozdějším věku tendenci starat se o ostatní a být oporou pro své blízké. Mohou se často ocitnout v roli pečovatele, ať už v rodině nebo mezi přáteli. Někdy zapomínají sami na sebe, což jim způsobuje další potíže v životě.

Vyrovnat se s projevy syndromu nejstaršího dítěte může být někdy náročné. Naučte se proto říkat ne a stanovte si jasné hranice. Pokud máte tendenci nadměrně přebírat vedení, zkuste delegovat některé úkoly na ostatní. To vám pomůže snížit stres. Nebojte se také požádat o pomoc a podporu od rodiny, přátel nebo profesionálů.

 

Zdroj:

https://www.maminka.cz/clanek/sourozenecke-konstelace-8-nevyhod-prvorozenych

https://www.denik.cz/moje_rodina/sourozenecke_konstelace20081030.html

https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/151026/130319103.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Nejstarší sourozenci často trpí perfekcionismem i úzkostí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!