Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Aktivní nicnedělání / foto: shutterstock

Co dělat, když se nudím? Tipy na aktivity pro každou příležitost

Venku je nevlídno a vy si říkáte, co dělat, když se nudíte? Nebo máte volné odpoledne a hledáte inspiraci, co dělat s kamarádkou či kamarádem doma?

Nezoufejte. Máme pro vás spoustu skvělých tipů a nápadů, jak zatočit s nudou a využít volný čas naplno. Ať už jste sami, s kamarády či se svojí drahou polovičkou, nudit se nebudete.

Co dělat sám doma, když se nudím?

Každý si čas od času říká: „Co mám dělat, když se nudím doma a počasí nepřeje procházkám?” Možností je spousta. Můžete se pustit do svých oblíbených aktivit, nebo naopak zkoušet nové či se začít učit novým věcem.

Probuďte v sobě kreativního umělce

Pokud si chcete vyčistit hlavu a odpočinout, pusťte se do kreslení a malování. Nemusíte být hned Picasso, hlavní je, abyste se zabavili a dopřáli si trochu relaxu. Zpočátku si budete možná říkat, co kreslit, když se nudím, ale ve skutečnosti na tom nezáleží. Popusťte uzdu fantazii a namalujte cokoliv, co vás napadne. Nebo se vrhněte na DIY projekty, na internetu najdete spoustu zajímavých návodů a inspirace.

Učte se a vzdělávejte zábavnou formou

Pusťte si dokument o tématu, které vás zajímá nebo si poslechněte odborný podcast. Jestliže ani poté nevíte, co dělat, když je nuda, zkuste se naučit něco nového – třeba nový cizí jazyk či hru na hudební nástroj. 

Naučte se nový jazyk

Nový koníček vám zabere spoustu volného času a možná vás uchvátí natolik, že do něj budete chtít investovat. Některé kurzy jsou zdarma (třeba rekvalifikace od úřadu práce), ale ty lepší budou placené. Cena se pohybují od pár stovek do desítek tisíc korun. S úhradou vám kromě vlastních úspor může pomoci švýcarská půjčka či úvěr od vaší banky.

Propadněte kouzlu knih a filmů

Nevíte, co dělat večer? Zachumlejte se do deky a přečtěte si napínavou knihu. Nebo si pusťte film či seriál. S nimi se zabavíte i na několik hodin.

Co dělat venku a jak zahnat nudu?

Sluníčko svítí, ptáci zpívají a vy se nudíte doma? Opusťte svoji komfortní zónu a vyrazte ven. Čeká na vás spousta dobrodružství, zábavy a zážitků, na které budete ještě dlouhá léta vzpomínat.

Procházka se sluchátky

Pokud si říkáte, co dělat venku, když se nudím, nasaďte si sluchátka s oblíbenou hudbou, podcasty či audioknihou a vydejte se na procházku do přírody. Zvolte si trasu, která vás láká –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ lesní stezku, cestu okolo řeky nebo třeba jen tak procházejte ulicemi. Pročistíte si hlavu a načerpáte novou energii.

Čtení v parku

Nevíte, co dělat venku, když svítí sluníčko? Vezměte si deku, pohodlně se usaďte do trávy a otevřete si knihu, na kterou jste se dlouho chystali. 

Zkoušejte nové sporty

Chcete zlepšit své fyzické a psychické zdraví? Pak není nic lepšího, než se začít hýbat. Vybírat můžete ze široké škály sportů od házení šipek, přes běh, tance až po různé týmové aktivity. U náročnějších sportů se připravte na vyšší počáteční investici. 

Vyzkoušejte nové sporty

Pokud si nejste jistí, zda se chcete danému sportu věnovat, potřebné vybavení seženete v půjčovně. V případě, že se vám nová aktivita zalíbí, můžete si na nákup vybavení sjednat krátkodobou půjčku – více se o jejím správném a bezpečném výběru dočtete zde.

Joga na louce

Cvičení na čerstvém vzduchu má blahodárné účinky na tělo i mysl. Zacvičte si jógu, pilates nebo si protáhněte tělo venku na podložce. Vnímejte vůni trávy, poslouchejte zpěv ptáků a užijte si klidnou atmosféru.

Pozorování hvězd

Počkejte si na jasnou noc a vyrazte někam, kde je málo světla. Vezměte si s sebou deku a dle ročního období vhodné oblečení. Pozorujte hvězdy a užijte si magickou atmosféru. Můžete si s sebou vzít i atlas hvězdné oblohy a pokusit se identifikovat jednotlivá souhvězdí.

Co dělat venku s kamarády?

Nevíte, co dělat s kamarádkou nebo co podniknout s přítelem či přítelkyní, když se nudíte? Zabavit se můžete nejen doma, ale i venku. Zapojte fantazii a užijte si společné chvíle naplno.

Sportovní klání

Jestli máte energie na rozdávání, uspořádejte společně turnaj ve frisbee, badmintonu nebo volejbalu. Nezáleží na tom, jestli jste profíci, nebo začátečníci, hlavní je, abyste si danou aktivitu užili a zapojili do ní všechny vaše kamarády.

Než se pustíte do náročnějších sportů, ujistěte se, že jste všichni pojištění. Jeden špatný pohyb může vést k závažným úrazům, které vás vyřadí z běžného života i na několik týdnů. Vybírat můžete mezi úrazovým či životním pojištěním – více se o pojištění a jeho výběru dočtete zde.

Piknik

Připravte společně piknikový koš plný dobrot a vyrazte do parku nebo k rybníku. Povídejte si, hrajte hry nebo si jen tak užívejte sluníčka. Pro zpestření si můžete vzít i kytaru nebo jiné hudební nástroje a zazpívat si.

Hrou na kytaru zaujmete okolí

Dobrodružná výprava

Pokud pořád nevíte, co dělat s přítelem či kamarádkou venku, zkuste se vydat na menší výpravu. Objevujte nová místa a prozkoumávejte okolí. Naplánujte si trasu na mapách online a vyrazte na kolech, koloběžkách nebo pěšky. Případně když nebudete moct jít ven, můžete objevovat nová místa i online.

Cestou můžete fotit a natáčet videa. V případě, že se rozhodnete cestovat do zahraničí, nezapomeňte na dobré cestovní pojištění. Sjednat si ho můžete u většiny bank na pár kliků.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv aktivitu, nezapomeňte si svůj volný čas užít. Nuda je stav mysli, který můžete sami rychle změnit. Nenechte ji, aby vás ovládla a buďte aktivní. Inspirujte se našimi tipy a nebojte se zkoušet nové věci, užijete si tak spoustu zábavy, naučíte se nové dovednosti a možná poznáte i nové přátele.

K tomuto článku není otevřena diskuze