Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
kávovary ilustrační obrázek / foto: shutterstok

Automatický, nebo poloautomatický?

Jaké jsou výhody a nevýhody automatických kávovarů pro domácí použití? Dozvíte se to z následujícího článku.

Kávovarů je na trhu k sehnání celá řada. Pokud chcete přiložit ruku k dílu a být svým osobním či rodinným baristou, pořiďte si kávovar pákový, ve kterém je voda tlačena vysokým tlakem přes mletou kávu v páce. Mějte ale na paměti, že takto připravená káva není pro ty, kteří mají naspěch. Kávovar je nutné nahřát na adekvátní teplotu, nechat pákou protéct určité množství vody, pak kávu namlít a správně ji upěchovat do páky. Rovněž si uvědomte, že po skončení přípravy kávy přístroj nestačí jen vypnout. Opět se pákou musí nechat protéct trocha horké vody, aby se z ní odstranili zbytky namleté kávy. Nemáte na přípravu kávy tolik času? V tom případě by v hledáčku vašeho zájmu měl být kávovar poloautomatický či přímo automatický. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Kvalitní káva

Poloautomatický versus plnoautomatický

Spoustu uživatelů tyto pojmy matou. Zatímco automatický kávovar nebo také jinak řečeno plnoautomatický kávovar kávu a další kávové nápoje připravuje ze zrnkové kávy, kterou si sám umele ve svém integrovaném mlýnku, ten poloautomatický to nedokáže a kávu si před přípravou musíte umlít v mlýnku externím. Do této kategorie spadají i kávovary na kapsle a pody. Příprava kávy v poloautomatickém kávovaru je zkrátka pracnější než v tom automatickém, ale méně pracná než v kávovaru pákovém. Na trhu se ale setkáte i s pojmem plnoautomatický kávovar. Nenechte se zmást, plnoautomatický a automatický je totéž.

Lahodná káva

Příprava kávy “bez práce”

Zárukou kávy téměř bez práce je tak pouze kávovar automatický. Abychom ale odpověděli na otázku vznesenou na začátku tohoto článku. Výhody jsou zřejmé. Automatický kávovar vám po stisknutí jednoho tlačítka a v rekordním čase naservíruje kávu jako od baristy. Kávu, která navíc bude mít pokaždé stejnou kvalitu, intenzitu a vůni. A nevýhody? O takovýto kávovar se budete muset dobře starat, především ho pravidelně čistit a odvápňovat. Nejvíce náchylné bývají nádržky na mléko a jejich příslušenství. Proto je vhodné zaměřit se na modely disponující funkcí samočištění. Další tipy na to, jak vybrat automatický kávovar najdete například na stránkách De'Longhi.

K tomuto článku není otevřena diskuze