Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zavařování / foto: shutterstock

Jak na zavařování v troubě, mikrovlnce či v myčce na nádobí

Zavařování je efektivním způsobem, jak uchovat především zeleninu a ovoce na příští časy. Zavařovat je možné i v troubě na pečení, mikrovlnce či v myčce.

Zavařování je efektivním způsobem, jak uskladnit potraviny a zachovat jejich čerstvost, chuť i aroma. Samotný proces zavařování není nikterak složitý. Dokonce není nutné mít zavařovací hrnec. Zavařovat můžete v klasické troubě na pečení, mikrovlnné troubě či dokonce v myčce na nádobí.

Lahodná zavařenina
Lahodná zavařenina – Zdroj: Shutterstock.com

Jak na zavařování v troubě

Připravte si hluboký plech, do kterého napusťte cca 2 až 3 cm horké vody. Naskládejte do něj zavařovací sklenice i víčka a nechte sterilizovat cca 15 minut při teplotě 100 °C. Horké sklenice z trouby jsou uvnitř suché, můžete je tak hned plnit surovinami připravenými k zavařování. Zavařovací sklenice naplňte a pořádně uzavřete. Na hluboký plech nalijte cca 2 cm horké vody, vyskládejte na ně připravené sklenice. Voda by neměla být vroucí, aby nedošlo k prasknutí sklenic. Na dno plechu můžete také dát starou utěrku nebo hadřík a potom vložit sklenice.

Zavařovací sklenice dávejte od sebe tak, aby se nemohly vzájemně dotýkat a též se nesmí dotýkat okrajů plechu. Celková doba zavařování se odvíjí od typu trouby, druhu zavařovacích surovin, zda jde o ovoce či zeleninu a také dle velikosti použitých sklenic. Pokud máte elektrickou troubu, zvolte režim horní a dolní topné těleso a teplotu na 170 °C, v případě plynové trouby nastavte stupeň 1 či 2 a budete muset trochu experimentovat ohledně optimálního nastavení. Ovocné zavařeniny, marmelády, kompoty zavařujte cca 45 až 50 minut, naopak okurky o 10 minut déle. Po uplynutí doby troubu vypněte a sklenice nechte ještě 30 minut v troubě, poté je vyndejte a otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout.

Zavařené potraviny
Zavařené potraviny – Zdroj: Shutterstock.com

Zavařování v mikrovlnné troubě

Další možností je zavařování v mikrovlnce. Doba zavařování se odvíjí od počtu a velikosti sklenic, jakožto výkonu mikrovlnky. Platí, že čím je vyšší výkon mikrovlnky, tím kratší dobu se zavařuje. Najednou lze zavařit až 3 sklenice. Je však nutné pamatovat na to, že sklenice se nesmí vzájemně dotýkat. Po skončení zavařování nechte sklenice ještě chvíli v mikrovlnce vychladnout. Pak je opatrně vyndejte a položte dnem vzhůru na 10 minut. U této metody zavařování je zásadní, aby sklenice nebyly naplněné až po okraj, ale ideální je mezera 5 cm.

Domácí zavařování v myčce na nádobí

Ano, i to je možná alternativa domácího zavařování. Tímto způsobem se dají zavařovat všechny potraviny. A k tomu je to velmi snadné a rychlé. Sklenice vyskládejte do spodní části myčky a nastavte standardní program s vyšší teplotou, maximálně ale 70 °C. Po skončení sklenice vyndejte a klasicky je položte dnem vzhůru, nechte vychladnout.

 

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zavarovani-v-troube-je-rychle-a-pohodlne-20190816.html

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/2448-navod-jak-zavarovat-mikrovlnka-trouba

 

Jak na zavařování v troubě, mikrovlnce či v myčce na nádobí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!