Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Levandule / foto: shutterstock

Levandulový čaj si snadno připravíte doma. Má blahodárný vliv na uvolnění psychiky a lepší spánek

Levandule zkrášlí každou zahradu. Oslní krásou a příjemnou vůní. Můžete si z ní však udělat i čaj, který má blahodárný vliv na psychiku a navodí lepší spánek.

Málokterá rostlina je s lidskými dějinami natolik spjata jako levandule. Její historie se datuje už od doby starých Egypťanů, kteří voňavé silice levandule používali k výrobě drahých parfémů a údajně také k mumifikaci těl zemřelých. Ve starověkém Římě využívali levanduli na koupele. Vy si z ní můžete snadno připravit čaj, který překvapí chutí i samotným účinkem.

Lahodný čaj
Lahodný čaj – Zdroj: Shutterstock.com

Příprava levandulového čaje

Do hrnku nasypte 1 čajovou lžičku levandule a zalijte vroucí vodou (100 °C). Poté nechte louhovat zhruba 5 až 10 minut. Pak stačí přecedit a můžete popíjet. Diskutabilní může být doba louhování. Jde o to, že v případě louhování po dobu 10 minut, bude chuť intenzivnější, ale pro někoho by mohl být čaj už příliš hořký. Každému vyhovuje něco jiného, proto je nejlepší, když sami otestujete ideální dobu. Každopádně 5 až 7 minut louhování je optimální.

A jak chutná levandulový čaj? Ano, voní po levanduli, je maličko trpký, nahořklý. Má však příjemnou podmanivou chuť a vůni. Pakliže chcete méně hořkosti, louhujte kratší dobu a můžete si ho osladit medem. Jen mějte na paměti, že oslazením se sníží trpkost, ale ta však díky tříslovinám pomáhá na křeče.

Levandulové potěšení
Levandulové potěšení – Zdroj: Shutterstock.com

Levandulový čaj pomůže při stresu, úzkosti, nervozitě

Stres je strašákem dnešní doby. Potýkáme se s ním takřka všichni. A když se k tomu ještě přidá splín, podrážděnost, nervozita, melancholie, je to hotová cesta do pekel. Dopřejte si levandulový čaj, který má pozitivní vliv na psychiku. Vyniká uklidňujícím účinkem. Snižuje pocit vyčerpanosti. Vychutnejte si 1 šálek denně po dobu 2 týdnů. Při velké vyčerpanosti je možné vypít až 3 šálky vlažného čaje denně. Poté si dejte 2 týdny pauzu a opět zopakujte. Budete se cítit lépe.

Lepší usínání a kvalitnější spánek

Pakliže máte problém s usínáním, budíte se v průběhu noci, ráno vstáváte vyčerpaní, neboť jste se pořádně nevyspali, zkuste levandulový čaj. Zklidní vaše myšlenky, odbourá i případnou bolest hlavy. Pro vyšší efekt můžete levandulový čaj ještě promíchat s meduňkou v poměru 1:1. Navození lepšího usínání a kvalitnějšího spánku zaručeno. Stačí si dopřát šálek vlažného čaje hodinu před spaním.

 

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/zdravi/caj-levandule-ucinky-20300627.html

https://zavunilevandule.cz/levandulovy-caj/

ALTMANN, Petra a Fidelis HAPPACH. Léčivá síla klášterních bylinek. V Kostelním Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2008. ISBN 978-80-7195-277-0.

BADER, Sarah. Príručka pre milovníkov levandule. Slovak edition: Citadella, 2018. ISBN 978-80-8182-109-7.

WENZEL, Melanie. Léčivé rostliny: nejlepší využití pro zdraví celé rodiny. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-5155-9.

 

Levandulový čaj si snadno připravíte doma. Má blahodárný vliv na uvolnění psychiky a lepší spánek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!