Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zdravý spánek / foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Melatonin má mnoho zdravotních výhod pro vaše tělo

Melatonin je běžný doplněk stravy, který si získal širokou popularitu po celém světě. Ačkoli je známý jako přírodní pomocník při spánku, má také silné účinky na další aspekty vašeho zdraví.

Co je melatonin?

Melatonin je silný antioxidant, který pomáhá našemu tělu usnout a zklidnit organismus. Navíc dokáže příjemně povzbudit imunitní systém. Hlavní rozdíl mezi tímto antioxidantem a ostatními antioxidanty, jako jsou například vitaminy C, E a betakaroten, je ten, že melatonin se nezískává ze stravy, ale organismus je schopný si ho vyprodukovat sám. A to za šera či ve tmě nebo ze serotoninu (hormonu štěstí), který napomáhá našemu tělu cítit se v pohodě a spokojený.

Kdy je melatonin prospěšný?

Tento antioxidant může pomoci hned v několika případech, jako jsou například:

  • Nespavost – pokud přijímáte nějaké beta-blokátory, jako jsou například léčiva, často vedou ke snížení hladiny melatoninu ve vašem těle. Abyste mohli zase spokojeně usnout a mít kvalitní spánek po celou noc, je nutné melatonin doplnit.
  • Endometrióza – toto onemocnění dělohy je samozřejmě pro každou ženu nepříjemné. Pravidelné užívání melatoninu po delší dobu než 8 týdnů tyto bolesti snižuje. Zároveň působí také na bolesti při menstruaci či pohlavním styku.
  • Jet lag (pásmová nemoc) – Lidé, kteří často cestují letadlem, vystavují svůj organismus zmatenosti, jelikož cestují z pásma do pásma, kde je jiná část dne/noci. Člověk se tak může cítit bdělý, unavený či může mít problém s koordinací. Melatonin uvede organismus do normálního fungování.

Melatonin může být užíván nejenom dospělými, ale také i dětmi. Nicméně v obou případech je nutné jeho užívání předem konzultovat se svým obvodním lékařem, který vám může poradit, jak postupovat s dávkováním ve vašem případě a na základě vašich konkrétních problémů.

Vyspěte se zase spokojeně!

Melatonin má mnoho zdravotních výhod pro vaše tělo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!