Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Konec s kouřením / foto: shutterstock

Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

Kouření je zlozvyk, který leze do peněz. I proto se s ním snaží hromada lidí skončit. Pokud se o to pokoušíte i vy, bonusem nebude jen plná pokladnička, ale také pevnější zdraví.

První účinky pocítíte už po dvaceti minutách

Skoncovat s kouřením je těžká věc, a to nejen pro psychiku, ale také pro naši fyzickou stránku. Jelikož odbouráme jednu věc, snažíme se ji nahradit jinou. Tou bývají většinou cukry a sladkosti, i proto tak razantně přibíráme, pokud omezíme kouření cigaret.

Sladkosti jako náhražka

Pakliže však překonáme veškeré stavy, které odvykání od nikotinu provází, první účinky pocítíme už po pouhých dvaceti minutách. Podle lékařů se nám už po dvaceti minutách od poslední cigarety dostává do pořádku krevní tlak i tepová frekvence. Obecně se zlepšuje cirkulace v horních i dolních končetinách, ruce i nohy se stávají teplejšími.

Další pozitivní vjemy ucítíte zhruba po deseti hodinách. To se snižuje riziko vzniku srdečního infarktu. Zhruba den od poslední cigarety se z těla vyloučí oxid uhelnatý a začíná čištění orgánů nejvíce zaneřáděných, a sice plic a dýchacích cest obecně.

Nikotin se z těla vytrácí po dvou dnech

Ptáte se, kdy se z těla vyloučí látka, kvůli které se na cigaretách stáváte závislými? Odhaduje se, že nikotin se z těla vytratí po dvou dnech. Navrací se také čich i chuť. Po třech dnech se člověku lépe dýchá, jelikož se rozšiřují dýchací cesty.

Konec s kouřením

Plíce se vrací do pořádku po deseti letech

I když se zatím zdá být odvykání kouření jako věc, která se začne pozitivně projevovat už velmi brzy po zapálení poslední cigarety, ve skutečnosti se naše plíce dostávají do pořádku až po deseti letech, kdy je riziko srdečního infarktu stejně nízké jako u nekuřáka. Až po deseti letech klesá i riziko vzniku rakoviny plic na úroveň jako u nekuřáků.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/mene-kafe-a-vice-cesneku-aneb-jak-prestat-kourit-a-nepribrat-41418

Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!