Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Doplnění železa / foto: shutterstock

Jak zvýšit hladinu železa v krvi konzumací vhodných potravin

Vysoká část populace trpí nedostatkem železa v krvi. Pojďme si říci, jak jeho nízkou hladinu zvýšit pomocí vhodné stravy.

Vitamín C pomáhá vstřebávat železo v těle.

Důležité je zmínit, že nezáleží pouze na výběru vhodných potravin, ale také na tom, jak zajistit, aby se železo z potravin opravdu dobře v těle vstřebávalo.
K tomu nám může dopomoci vitamín C, tedy konzumace citrusů, jahod, kiwi, ze zeleniny potom brokolice, květák, rajčata, zelí, špenát nebo i batáty.

Vitamin C
Vitamin C – Zdroj: Shutterstock.com

Kysané výrobky 

Potom je důležitý přísun kysaných mléčných výrobků, jako bílých jogurtů nebo kefíru. Tyto potraviny obsahují probiotika, která pozitivně působí na stav střev, tudíž mají vliv na vstřebávání železa, ale také třeba i vitamínu B12.
Nyní už se podíváme, čím obohatit náš jídelníček, abychom hladinu železa zvýšili.

Jogurt
Jogurt – Zdroj: Shutterstock.com

Potraviny s obsahem železa 

Tvorbu hemoglobinu velmi dobře podporují například granátová jablka, banány a jablka. 
Dále určitě sáhněte po mandlích. Nejen že jde o chutné zobání, ale mandle jsou opravdu výborná zásobárna železa a navíc i zdravých tuků. Hrst mandlí denně a tělo vám poděkuje.
Nezapomeňte na konzumaci luštěnin, kromě železa vám přinesou spoustu vlákniny, hořčíku a draslíku.

Nejvíce železa získáme z červeného masa, vnitřností a dalších potravin, které obsahují vysoké množství tzv. hemového železa, jež se nejlépe vstřebává. Pokud nejste zastánci červeného masa, dopřejte si alespoň maso drůbeží, především krůtí a tzv. tmavé krůtí, ryby a mořské plody, z nich tedy hlavně škeble a mušle. Právě mořské plody také obsahují již zmíněné hemové železo.
Určitě se nevyhýbejte ani bylinkám či léčivým rostlinám. Bazalka Tulsi je výborná čerstvá, můžete ji konzumovat například v pomazánkách z tvarohu.

Železo v potravinách
Železo v potravinách – Zdroj: Shutterstock.com

Dále je výborný kopr a majoránka. Z léčivek bych zmínila měsíček lékařský, pampelišku a také kopřivu. Tyto rostliny pročišťují játra, čistí krev a tím pádem umožňují lepší vstřebávání železa. U pampelišky můžete v zimě používat také sušený kořen. Kopřiva sama o sobě obsahuje železo a pokud budete kopřivový čaj popíjet v kombinaci s citronem či medem, díky dodanému vitamínu C podpoříte i vstřebání železa z rostliny.

Tamaryšek je možná pro spoustu z vás neznámý keř. Dokáže se však velmi významně podílet na tvorbě červených krvinek. Užívejte ve formě tinktury.

Pro vegetariány a vegany bych zmínila tofu. Jde v podstatě o sójový sýr, pokud byste nevěděli, a obsahuje také významné množství železa.

Mlsáte-li rádi, sáhněte po hořké čokoládě. Dejte si ale pozor, aby obsahovala minimálně 70% kakaa. Potom si zamlsáte a dodáte do těla i potřebné železo. Mezi další zdravé mlsání patří i sušené ovoce, především meruňky, rozinky a švestky.

Hořká čokoláda
Hořká čokoláda – Zdroj: Shutterstock.com

Oborná rada ku prospěchu

Jak vidíte, najdete spoustu potravin, jejichž konzumace vám zajistí dostatek železa v krvi, aniž byste museli zobat potravinové doplňky. Pokud však jde už o zásadní nedostatek železa, je dobré se poradit s odborníkem, zda pestřejší jídelníček postačí. Je to velice individuální a také záleží na celkovém zdravotním stavu jedince. V neposlední řadě je také důležité si nastudovat, jaké potraviny s kterými společně konzumovat, aby se do těla vstřebalo železa co nejvíce.


Zdroje:

https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/doplnte-zelezo-ziskate-energii-40304580

https://www.prozeny.cz/clanek/vime-jak-vyresit-nedostatek-zeleza-58662

https://cs.medlicker.com/1204-potraviny-obsahujici-zelezo

Jak zvýšit hladinu železa v krvi konzumací vhodných potravin

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!