Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vitamin D / foto: shutterstock

Vitamin D3 a K2 užívejte současně. Důvodů je hned několik

Vitaminy D3 a K2 by se měly kombinovat, protože společně optimalizují tok vápníku v těle, přičemž daný proces v konečném důsledku podporuje zdravé složení kostí.

Široká veřejnost ví, že je vitamin D pro lidský organismus důležitý, neboť podporuje kromě pevnosti kostí i imunitní systém a krevní oběh, nicméně jen málokdo si uvědomuje nezbytnost vitaminu K2.

Pokud někdo bojuje s nedostatkem vitaminu D, potřebuje doplnit také vitamin K2. Silná dvojice je k dostání v podobě doplňků stravy a většinou se podává v kapkách.

Vitamíny D a K

Proč užívat vitamin D3 a K2 zároveň?

Stručně řečeno, vitamin D3 odebírá vápník z krve a vitamin K2 ho přenáší potom do kostí. Vitamin D je nezbytný pro fungování mnoha důležitých systémů v těle i pro optimální funkci imunitního systému. Stejně tak má pozitivní dopad na zdraví jako takové. Vitamin K2 spolu s vitaminem D3 pomáhají udržet optimální pružnost tepen, zatímco samotný vitamin D by to nedokázal.

Věděli jste, že…?

Vitamin D3 je v těle biologicky aktivnější než D2, který se přidává do mléčných výrobků a dalších potravin. Vitamin K je zase důležitý vitamin rozpustný v tucích, jenž je žádoucí pro normální mineralizaci kostí. Existuje však několik různých forem tohoto vitaminu, přičemž hlavní potravinovou formou je K1 (fylochinon), který najdete hlavně v zelené zelenině.

Vitamin D

Další forma je známá právě jako K2 (menachinon) a je součástí především živočišných produktů (maso a vejce) i potravin jako sýr a fermentované sójové produkty. Zatímco dříve se většina prospěšných účinků vitaminu K přisuzovala formě K1, podle nedávných výzkumů je však mnohem důležitější a přínosnější forma K2.

Oba vitaminy jsou rozpustné v tucích a k jejich přenosu či vstřebávání v těle jsou zapotřebí tukové látky, a proto jsou k dostání v tekuté podobě.

K tomuto článku není otevřena diskuze