Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vitamin B12 / foto: shutterstock

Nedostatek vitamínu B12 může vést k anémii i neuropatii

Vyvarujte se nedostatku vitamínu B12 ve vašem těle. Může vám způsobit spoustu nepříjemných zdravotních obtíží od těch méně závažných až po ty opravdu vážné.

Projevy nedostatku vitamínu B12

Vitamín B12 nebo-li kobalamin koordinuje správné fungování mnoha tělesných funkcí. Jeho deficit může způsobit mimo jiné vážné obtíže neurologického rázu či nedostatečnou tvorbu červených krvinek vedoucí až ke chudokrevnosti. Z hlediska neurologického může jedinec pociťovat brnění a necitlivost horních i dolních končetin, špatnou koordinaci pohybu. Obtíže mohou vést až k neuropatii. Dochází také k psychickým změnám, které se mohou projevit zmateností, podrážděním, depresemi, poruchami paměti až demencí.

Depresivní pocity
Depresivní pocity – Zdroj: Shutterstock.com

Anémie nebo-li chudokrevnost způsobuje závratě i pocity slabosti vedoucí v některých případech až k omdlívání či také stavy dušnosti.
Kromě již zmíněného může nedostatek vitamínu B12 způsobovat křehkost kostí až osteoporózu, těžkou únavu, špatnou kvalitu vlasů a jejich vypadávání, průjmy, praskání koutků úst, výskyt zánětů v dutině ústní a aftů, rovněž zhoršení kvality nehtů. Zvyšuje také riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mohou se projevit i poruchy zraku a nažloutlé zbarvení pleti.

Ohrožené skupiny

Většina zdravých lidí přijímá dostatek vitamínu B12 v potravě, pokud dodržuje pestrý jídelníček. Nedostatkem bývají ohroženi starší lidé, u nichž dochází vzhledem k vyššímu věku k nedostatečnému vstřebávání živin. Dále mohou mít s nedostatkem vitamínu problém pacienti léčící se s chorobami trávicího ústrojí. Například užívání farmak ke snížení žaludeční kyseliny vede k nedostatečné absorpci vitamínu B12. Rovněž se to týká jedinců s Crohnovou chorobou, onemocněním slinivky či celiakií, pacientů s chronickými infekcemi či alkoholiků.
Deficit vitamínu B12 se v neposlední řadě týká také vegetariánů a veganů, protože vyřazují ze svého jídelníčku spoustu přirozených zdrojů, jako je například maso, ryby, vejce, vnitřnosti či obecně mléčné výrobky. Obsah vitamínu B12 například v pečivu, cereáliích čí rostlinných nápojích není rozhodně dostatečný.
Rovněž těhotné a kojící ženy by měly dbát na dostatečný přísun vitamínu a konzumovat pestrou stravu.

Zdroje vitaminu B12
Zdroje vitaminu B12 – Zdroj: Shutterstock.com

Zdroje vitamínu B12

Vitamín B12 najdeme především v živočišných potravinách. Nejkvalitnějším zdrojem jsou vnitřnosti, tedy játra, hovězí, telecí i vepřové ledviny a z rybího masa štika. O něco méně vitamínu obsahují ryby jako losos, pstruh, makrela, tuňák nebo sleď. Dále potom všechny druhy červeného masa a maso kuřecí, králičí, vejce a mléčné výrobky. Vegetariáni a vegani by se měli zaměřit na zelené potraviny, kam řadíme například chlorellu, spirulinu nebo mladý ječmen. Konzumovat by měli také chia semínka, zelí, kvasnice, konopný protein či konopné otruby.

Dbejte na konzumaci pestré stravy a vyvarujte se tak nepříjemných zdravotních problémů. Pokud patříte do skupiny lidí, kteří z důvodů některých zmíněných onemocnění špatně vstřebávají vitamín B12, sáhněte po kvalitních potravinových doplňcích.


Zdroje:

https://www.vitalia.cz/clanky/nedostatek-vitaminu-b12-zdroje-z-potravin/
https://www.prozeny.cz/clanek/mate-ho-dost-nedostatek-vitaminu-b12-muze-privodit-alzheimera-nadymani-i-horsi-zrak-38599
https://www.zelene-zdravicko.cz/blog/vitamin-b12-a-kde-ho-najdeme/

Nedostatek vitamínu B12 může vést k anémii i neuropatii

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!