Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Odmítání potravy / foto: shutterstock

Strašák jménem anorexie

Existuje hodně poruch příjmu potravy a jednou z nich je bohužel i anorexie. Co to ta anorexie je a jaké jsou její příznaky?

Jde o duševní onemocnění, které spočívá v neustálé snaze zhubnout co nejvíce kilogramů. Anorexie může začít nevinně, nicméně se může rozvinout opravdu do fáze, která může být i smrtelná. Bohužel tito lidé jsou posedlí svým tělem, mají pocit, že jsou tlustí a hubnou dál a dál, což samozřejmě není pravda. Oni se ale tak cítí. Je to vlastně takový způsob cesty, jak se vypořádají s emocionálními problémy. Je důležité si zapamatovat, že anorexie vždy pochází a pramení ze psychického problému.

Anorektička
Anorektička– Zdroj: Shutterstock.com

Proč vlastně anorexie vzniká?

Svou roli mohou hrát biologické faktory. Je pravděpodobnější, že pokud měli naši příbuzní nějakou poruchu příjmu potravy, můžete ji mít také. 

Psychologické faktory - zde jsou faktory různé, začíná to nízkým sebevědomím, depresemi, emoční labilitou, může to končit opravdu někdy hodně špatně, jako například sebepoškozováním, v nejhorším případě i smrtí.

Dále příčinou anorexie může být i šikana a nezačlenění se člověka do společnosti, psychické týrání.

Onemocnění anorexií
Onemocnění anorexií – Zdroj: Shutterstock.com

Příznaky a projevy anorexie

Anorexie se projevuje různými způsoby.  Jsou jak psychické, tak fyzické. Ty nejdůležitější si zde probereme více do hloubky.

1) První, čeho si na anorektičkách můžeme všimnout, je to, že jsou až extrémně vyhublé. Můžou jim vylézat i kosti z těla. Anorektik se většinou ztrácí před očima. 

2) Poruchy spánku - anorektici nemají dobrý spánek, často se budí, mívají často noční můry.

3) Problém s menstruací u žen - ženy, které jsou anorektičky, mají problém s pravidelností menstruace, v tom horším případě menstruaci ztratí a vůbec ji nemají. Tělo je totiž nemocné a menstruace se vytrácí.

4) Změny chování - nemocní si odepírají jídlo, zároveň si ale odmítají přiznat problém.


Zdroj: 

Anorexie: příznaky, léčba (mentální anorexie) - Vitalion.cz

Strašák jménem anorexie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!