Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Probiotika / foto: SewCream / Shutterstock.com

Co jsou to probiotika?

Jedná se o tzv. ‘‘hodné bakterie‘‘, které osidlují stěnu střeva a tvoří ochranný mikrofilm střevní stěny. Živé kultury mikroorganismů podávané za účelem kolonizace střeva se označují jako probiotika. Můžete se také setkat s termínem prebiotika, jednoduše řečeno se jedná o stravu pro probiotickou mikroflóru.

Mezi časté prebiotika patří rozpustná vláknina a nestravitelné složky potravy. Významným zdrojem oligosacharidů je inulin, čekanková vláknina, kterou lze přidat do jogurtu a zvýšit tak efekt probiotik. Jev, kdy probiotika a prebiotika vzájemně zvyšují svůj účinek, nazýváme jako synergismus.


Jaké mikrobiální kultury se nejčastěji využívají?

Bakterie rodu Lactobacillus, Enterococccus, Streptococcus nebo Bifidobacterium.

 V jaké formě lze probiotika podávat:

  • Jogurty s živou kulturou, kefírové mléko, některé sýry
  • Kysané zelí, pickles
  • Alternativní zdroje jako kombucha, či tempeh apod.
  • Doplňky stravy – lyofilizované bakterie

 

Co je to Kombucha?

Je to lehce perlivý nápoj vzniklý fermentací oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je užívána symbiotická kolonie bakterií a kvasinek, nazývané též zkratkou SCOBY. Jedná se o funkční potravinu zažívající aktuálně velký rozmach.

 Je v každém jogurtu probiotická kultura? Aktivní kmeny bakterií se nacházejí pouze v jogurtech a dalších mléčných výrobcích, které mají ve složení uvedeno: obsahuje živé mikrobiální či probiotické kultury.


Pozitiva užívání probiotik

Primární místo působení probiotik je ve střevě, má to však dopad na celé tělo. Díky udržování zdravé střevní sliznice se zachovává vstřebávání důležitých látek do krve a jejich využití. 

Ochrannou střevní sliznice hodnými bakteriemi se nemohou uplatňovat patogenní mikroorganismy a tím se předchází problémům s trávením jako průjem, nadýmání, bolest v oblasti břicha. Některé z nich mohou vytvářet i vitamin K a B12.

 

Imunita začíná ve střevě

Působení probiotik zvyšuje nespecifickou imunitu těla a tím zvyšuje odolnost organismu.

Kdy užívat probiotika:

  • Při a po terapii antibiotiky
  • Preventivně
  • V případě průjmu nebo zácpy
  • V průběhu cestování, jako prevence cestovatelských zažívacích problémů
  • Při oslabené imunitě
  • Zánět střev

Je dokázáno, že probiotika zkracují dobu trvání průjmu, snižují symptomy onemocnění zažívacího traktu a zvyšují celkovou odolnost organismu. 

Některé zdroje uvádějí i informace, že užívání probiotik zmenšuje pravděpodobnost výskytu rakoviny tlustého střeva.

 

Kontraindikace

V zásadě žádné nejsou, jen lidé s intolerancí laktózy musí číst pozorně složení a vybírat si preparáty bez obsahu laktózy. Právě ta je používána často jako plnidlo do kapslí s probiotickými kulturami.

Mohou užívat probiotika i děti? Ano mohou, jsou pro ně vyráběny i speciální probiotické produkty.

 

Laktobacily

Některé probiotické bakterie snižují pH a tím vytvářejí nepříznivé podmínky pro patogenní bakterie, mezi takové bakterie patří pávě laktobacily.

Využívané kmeny: Lactobacillus acidophillus dále pak L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. plantarum, L. casei, L. lactis a L. paracasei.

Tohoto účinku se využívá i v gynekologii, kde se laktobacily aplikují topicky pro navrácenní kyselého pH.

Jak už výše bylo naznačeno, probiotika se nemusí užívat pouze orálně, ale také se přidávají do kosmetických krémů (například Lactobacillus pentosus), gelů pro intimní hygienu, vlasových preparátech pro obnovu zdravé vlasové pokožky, apod.

 

Pickles – nový trend ve výživě lidí

Tato kvašená zelenina ve skutečnosti až takovou novinkou není, jedná se spíše o oprášení dřívější úpravy zeleniny. Kvašená zelenina je tak konzervována a může se podávat jako příloha k jídlům, i v období zimy.

Pickles je zelenina kvašená pomocí bakterií mléčného kvašení. Vhodná zelenina k tvorbě pickles: zelí, cuketa, květák, mrkev, cibule, brokolice, případně lze přidat i ovoce, například jablko.

 

Návod na přípravu

Zelenina se omyje, nastrouhá či nakrájí na drobné nudličky a promíchá se se solí. Zelenina se poté promačkává, aby pustila šťávu. Takto připravená směs se natlačí do sklenic a zatíží. Šťávu nevyléváme, ale přilijeme ji do sklenice se zeleninou. Takto připravená zelenina se nechá kvasit a může se konzumovat za 5 - 7 dní.

Množství probiotických bakterií v doplňcích stravy se uvádí v jednotkách CFU = colony forming units (kolonie tvořící jednotku).

Co jsou to probiotika?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!