Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Noční pocení / foto: shutterstock

Noční pocení horší jako noční můry. Co bývá příčinou problému?

Během noci nás může probudit leccos. Zatímco někdy jsou důvodem probuzení noční můry, jindy je to pocení. Ne vždycky je na vině stékajících kapek po čele léto a vysoké teploty, které s ním jdou ruku v ruce. Příčiny můžou být vážnější.

Tělo dráždí infekce

Nadměrné pocení během noci může být varovným alarmem upozorňujícím na infekci. Ze všeho nejpravděpodobnější je tuberkulóza, která se přesně tímto stylem ukazuje světu. Noční pocení je dle lékařů také symptomem viru HIV nebo zánětu myokardu. Ať už je na vině cokoliv ze zmíněného nebo jiná zdravotní obtíž, v každém případě se vyplatí zamířit k lékaři.

Noční pocení by po odeznění zdravotních problémů mělo automaticky ustoupit. Čím dříve tedy začnete léčit infekci, která koluje tělem, tím dříve se bezproblémově vyspíte.

Neklidný spánek
Neklidný spánek – Zdroj: Shutterstock.com

Rakovina se hlásí o slovo

Nadměrné pocení nejen v noci bývá častý symptom dalšího, velmi závažného onemocnění, kterým je rakovina. Tělo se tímto stylem začíná bránit nově vzniklým nádorům, které při takto závažné nemoci vznikají. Pokud vás nadměrné pocení trápí, pravděpodobně vás sužuje leukémie nebo nádor lymfatických uzlin. Může se však jednat o rakovinu zcela jiné části těla, například o rakovinu kůže. Nadměrné (nejen noční) pocení je obecným příznakem nemoci.

Viníkem jsou léky

Někdy se však může jednat „pouze” o reakci na léky, které dlouhodobě (nebo krátkodobě) užíváte. Většinou se pocení během noci dostavuje při užívání antidepresiv, také při užívání léků na cukrovku nebo hormonální nerovnováhu.

Silné pocení bývá velmi častým problémem například závislých jedinců, kteří se odhodlali podstoupit odvykací kůru.

Úžívání léků
Úžívání léků – Zdroj: Shutterstock.com

Problémy se štítnou žlázou

Velmi častým viníkem nadměrného pocení nejen během noci jsou problémy se štítnou žlázou neboli takzvaná hypertyreóza. Při stanovení této diagnózy není úplně jisté, jestli pocení někdy odezní. Příznaky se díky léčbě mohou většinou pouze zmírnit.

 

Zdroj:

https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/705817/trapi-vas-nocni-poceni-10-duvodu-ktere-za-tim-muzou-byt.html

 

Noční pocení horší jako noční můry. Co bývá důvodem problému?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!