Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Matrace / foto: shutterstock

Jak dlouho vydrží matrace? Správnou péčí prodloužíte její životnost

Máte-li pocit, že vaše matrace už není v nejlepší kondici, pravděpodobně uplynula její hygienická nebo mechanická životnost. Sepsali jsme, jaký je mezi nimi rozdíl a jak se o matraci správně starat.

Na životnost matrace hleďte z hygienického i mechanického hlediska

U matrací rozlišujte dva typy životností:

  • Mechanickou
  • Hygienickou.

Mechanická životnost spočívá v pružnosti, odolnosti a podpoře těla při spánku. Zpravidla se pohybuje okolo osmi až deseti let – to, že mechanická životnost matrace vypršela poznáte podle důlků, proleženin a nejrůznějších deformací.

Hygienická životnost spočívá především v čistotě. Pamatujte, že do jádra každé matrace se postupně dostávají zbytky kůže, pot a další nečistoty. Stává se tak ideálním prostředím pro roztoče a jiné organismy, kvůli kterým můžete v noci kýchat, kašlat nebo si neustále mnout pálivé oči. Matraci byste proto měňte nejpozději po 8 letech.

Matraci pravidelně čistěte a otáčejte

Aby matrace déle vydržela, pravidelně ji otáčejte, ideálně při každé druhé výměně ložního prádla – horizontálně i vertikálně, prostě všemi směry. V noci totiž matraci nerovnoměrně zatěžujete v místech, kde ležíte. Její pružnost a prodyšnost podpoří i dobrý lamelový rošt do postele, případně úzká vrchní matrace neboli topper.

Aby se matrace nestala semeništěm roztočů, v ložnici pravidelně větrejte – jádro snadněji vyschne a roztoči nebudou mít šanci. Stejně dobře fungují sluneční paprsky. Máte-li možnost matraci jednou za rok vytáhněte na balkon nebo zahradu a nechejte ji pořádně oslunit.

Nezapomínejte důkladně a pravidelně prát všechny lůžkoviny, včetně potahu na matrace. Některé materiály můžete zapnout na vysokou teplotu, který spolehlivě zahubí roztoče. Matraci také občas vysajte.

Tip: Neexistuje žádná spolehlivá rada, díky které zaručeně poznáte, kdy je třeba matraci vyměnit. Dodržujte spíše doporučenou životnost od prodejce, z hygienického hlediska maximálně 8 let – rok koupě si někam zapište, aby se vám lhůta životnosti dobře hlídala i za pár let.

Jak dlouho vydrží matrace? Správnou péčí prodloužíte její životnost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!