Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fobie a úzkosti / foto: shutterstock

Fobie jako nepříjemný strašák moderní doby

Pokud někdo trpí fobií, ať už se týká čehokoliv, jedná se o stav doprovázený úzkostí, panikou, pocením či bušením srdce. Pro slabší jedince mohou být fobie až život ohrožující.

Vědci a doktoři dnes rozeznávají na 400 typů fobií, dělených do tří základních kategorií:

  • Sociální fobie jako sociální úzkostná porucha, při které mají lidé abnormální strach ze situací, ve kterých by mohli být ponížení či ztrapněni.
  • Agorafobie, při níž mají lidé strach z prostor, ze kterých je těžké uniknout. Může se jednat o malé prostory, ale i strach z davů či neschopnost opustit svůj dům.
  • Specifické fobie, které mají přesné určení původce strachu. Jedná se o známou arachnofobii jako strach z pavouků a další takové.
Fobie z pavouků
Fobie z pavouků – Zdroj: Shutterstock.com

Terapie a léčba

Dobrou zprávou pro lidi trpící tímto druhem psychického onemocnění je to, že se fobie dají léčit. V dnešní době je dokonce několik způsobů a terapií, které si s tímto dokáží poradit. Můžete tak využít například možnosti expoziční terapie, při které jste postupně vystavováni věcem či situacím, ze kterých váš strach pramení. Zkušený terapeut vás naučí relaxační techniky a další možnosti, jak se strachu bránit a postupně i zbavit. Pokud by vám tato nejčastěji využívaná forma léčby nevyhovovala, můžete jít cestou kognitivně-behaviorální terapie a naučit se vnímat negativní myšlenky způsobující strachy a nahrazovat je pozitivnějšími. Nepomůže-li vám žádná z neinvazivních metod, může vám lékař rovněž předepsat léky zmírňující příznaky, které pramení z vašich fobií.

Pokud si myslíte, že trpíte některou fobií a existují ve vašem životě věci a situace, ze kterých máte až iracionální strach, vyhledejte lékaře a vždy v tomto ohledu vše konzultujte a nechte si poradit od odborníků. Dnes už je spousta možností, jak s fobiemi a úzkostmi pracovat a žít i s nimi kvalitní život.

Terapie u odborníka
Terapie u odborníka – Zdroj: Shutterstock.com

Lehce úsměvné fobie

Pro odlehčení náročného tématu přidáváme pár úsměvných fobií z věcí, u kterých by vás nejspíš ani nenapadlo, že existují. Každému se občas nechce na rodinnou návštěvu, pokud vás tato představa ale vyloženě děsí, můžete trpět syngenesofobií, strachem z příbuzných. Nahání vám strach banány a citróny? Může za tím stát xantofobie, při které vás straší pohled na žlutou barvu. Jestli se nedokážete smířit s trendem posledních let a máte osypky pokaždé, když u někoho vidíte každou ponožku jinou, možná se potýkáte s asymetrifobií, strachem z asymetrických věcí. Na závěr se asi moc nezasmějete, sužuje-li vás geliofobia, při které máte obavy se smát. Většina zmíněných fobií se vyskytuje opravdu vzácně, a tak věříme, že vám článek bude sloužit pro poučení a pobavení a žijete život víceméně beze strachu z čehokoliv.

 

Zdroje:

https://www.verywellmind.com/list-of-phobias-2795453

https://www.aruma.com.au/about-us/blog/surprising-facts-about-phobias/

https://www.thecoolist.com/funniest-phobias-fears/

Fobie jako nepříjemný strašák moderní doby

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!