Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Třes rukou / foto: shutterstock

Třes rukou není jediným příznakem: 7 méně známých projevů Parkinsonovy choroby

Jak dobře znáte projevy Parkinsonovy nemoci? Většina lidí má povědomí o třesu, ztuhlosti a zpomalených pohybech, ale toto neurodegenerativní onemocnění často doprovází mnohem více příznaků.

Parkinsonova choroba je progresivní neurologické onemocnění, které ovlivňuje především pohyb. Jeho příčinou je úbytek buněk v mozku, které produkují dopamin. Ten má na starost přenos signálů v mozku, které koordinují pohyb.

Onemocnění obvykle začíná pozvolna a postupně se zhoršuje. Ačkoliv není možné tzv. parkinsona úplně vyléčit, vhodná léčba může zmírnit projevy a zlepšit kvalitu života pacienta. O její účinnosti ovšem často rozhoduje včasná diagnóza.

Nedostatek informací o možných symptomech Parkinsonovy choroby může vést k oddálení správné diagnózy. Lidé, kteří nemocí trpí, tak méně známým počátečním příznakům nepřisuzují význam, případně je považují za projevy jiného onemocnění. A když nevíte, že trpíte Parkinsonovou nemocí, nemůžete ani včas vyhledat léčbu.

Kromě příznaků, které souvisejí s pohybem, toto onemocnění doprovází zhruba 30 dalších příznaků. Toto jsou některé z nich:

Poruchy spánku

Častým projevem Parkinsonovy nemoci jsou poruchy spánku – nespavost, ospalost během dne a porucha chování v REM spánku. Pacienti tak mohou prožívat živé sny a noční můry.

Mají to na svědomí chemické změny v mozku a podobný efekt mohou mít také léky na Parkinsonovu chorobu.

Ztráta čichu

O tomto příznaku se nemluví tak často jako o ostatních, přesto výrazně zasahuje do kvality života pacienta. Lidé trpící Parkinsonovou chorobou přicházejí o čich a často také o chuť.

Ztráta čichu se objevuje až u 90 % pacientů s Parkinsonovou chorobou.

Příčinou ztráty čichu u lidí s parkinsonem může být úbytek neurotransmiterových systémů, ale přesný důvod je dosud záhadou. A nepomáhá ani fakt, že tento příznak není možné nijak léčit.

Nadměrné slinění

Běžným projevem Parkinsonovy choroby, kvůli kterému se pacient často stydí vycházet do společnosti, je nadměrné slinění. Může se objevovat jako mírné zvlhčení polštáře během spánku, ale také jako nepříjemné vytékání slin v nestřežené chvíli.

Ačkoliv je tento příznak často připisován nadměrné tvorbě slin v ústech, většinou je problém v útlumu automatických úkonů, ke kterým patří i polykání. To vede k tomu, že pacient nedokáže regulovat tok slin v ústech a kolem úst.

Hlasitost řeči

Parkinsonova choroba může způsobit nesrozumitelnou řeč a slabší hlas. Úbytek dopaminu v mozku totiž ovlivňuje svaly používané při mluvení.

Při snížení hlasitosti řeči se doporučuje posilovat hlas zpěvem.

Lidé s parkinsonem mohou mít tišší, slabší hlas a často mají problém s jeho intonací. Vyjádření emocí a efektivní komunikace s okolím se tak pro ně stává čím dál obtížnější, což je může vyřazovat ze společenského života.

Ortostatická hypotenze

Ortostatická hypotenze je krátkodobý pokles krevního tlaku, který vzniká při vstávání z polohy vleže nebo vsedě. Způsobuje ho snížení hladiny dopaminu, což má negativní vliv na regulaci krevního tlaku.

Náhlý pokles tlaku může vést k závratím, točení hlavy, a tím i k pádu pacienta. Lidé s Parkinsonovou chorobou by proto měli pít dostatek tekutin, vyhnout se prudkému vstávání a nosit kompresní punčochy, které pomáhají zvýšit průtok krve do nohou.

Bradykineze

Bradykineze je zpomalení spontánních a volních pohybů. Může se projevovat pomalejší chůzí, menším rozsahem běžných pohybů, například pohybu paží při chůzi, a výjimkou není ani zpomalení nebo ztráta výrazů v tváři.

Lidé s bradykinezí mohou také mít potíže s jemnou motorikou, například při psaní nebo zapínání košile.

Deprese

Mnoho pacientů s Parkinsovou chorobou trpí depresí. Není to způsobeno reakcí na závažnou diagnózu, ale probíhajícími chemickými změnami v mozku.

Až 30 % pacientů s Parkinsonovou chorobou trpí depresemi.

Lidé s parkinsonem tak mohou být smutní, apatičtí nebo často unavení.

 

Přítomnost těchto příznaků neznamená automaticky nastupujícího parkinsona. Pokud ale na sobě nebo někom z vašich blízkých některé výše uvedené projevy pozorujete, konzultujte to s lékařem. Pamatujte, že včasná léčba Parkinsonovy choroby může výrazně zlepšit kvalitu života!

Třes rukou není jediným příznakem: 7 méně známých projevů Parkinsonovy choroby

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!