Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moskva - obchodní centrum / foto: shutterstock

Moskva - kde fotbalové MS 2018 začne i skončí

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (12.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům.

Hlavním městem Ruské federace zakončíme fotbalové putování po místech, ve kterých se šampionát MS 2018 bude odehrávat. Právě Moskva bude mít v celém mistrovství hlavní slovo. Největší evropské město bude hostit velkolepou fotbalovou událost dokonce na dvou svých stadionech, přičemž na nově zrenovovaném stadionu Lužniki proběhne 14. června zahajovací ceremoniál, po kterém hned začne zápas Rusko vs. Saúdská Arábie, a zároveň se zde odehraje 15. července velké finále, které letošní šampionát ukončí.

Stadion Lužniki

Modernizovaný stadion, donedávna využívaný slavným fotbalovým klubem Spartak Moskva, se stane hlavním dějištěm letošního

mistrovství, což byl také hlavní impulz  velké přestavby tohoto stadionu. Stadion z roku 1956 již sice prošel několika úpravami, jako například zastřešením v roce 1999, nebo instalací nových sedadel v roce 2008, kompletní rekonstrukci však odstartovaly demoliční práce vnitřních tribun v září 2013. Cílem bylo přiblížení tribun k hrací ploše na úkor atletického oválu, čímž se ze stadionu stala čistě fotbalová aréna s kapacitou kolem 80 000 míst. Zároveň byl také rozšířen oválovitý plášť střechy směrem do hřiště, který lemuje podél celé střešní konstrukce informační kruhová LED obrazovka. Fanoušci tak mají možnost vidět informace o zápase před sebou pohodlně ze všech míst.

Na stadion se jednoduše dostanete moskevským metrem, z centra města to červenou linkou 1 trvá deset minut a stanice Sportivnaya se nachází v přímé blízkosti sportovního komplexu.

Otkritie Arena

Druhým stadionem v Moskvě, na kterém se budou prohánět přední světové fotbalové hvězdy, bude stadion Otkritie Arena, mimo jiné

i nový domov Spartaku Moskva. Slavný ruský klub čekal na svůj domovský stadion dlouhá léta, již od roku 1994 se snažil prosadit si svůj vlastní. Jeho sen ale začal získávat reálnou podobu až v květnu 2010, kdy odstartovaly přípravné práce pro stavbu nedaleko slavného letiště Tušino. Rozpočet pro stavbu se nakonec vyšplhal na 420 milionů amerických dolarů, financování však pokryly soukromé zdroje  společnosti Lukoil oligarchů Leonida Feduna a Vagita Alikperova, nikoliv peníze daňových poplatníků. Otkritie Arena byla slavnostně otevřena 27. srpna 2014 ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Stadion se nachází v severozápadní části Moskvy, asi 14 kilometrů od centra, a i sem vás zaveze legendární moskevské metro. Nově postavená stanice Spartak je na purpurové čáře Tagansko-Krasnopresnenskaya (linka 7), která vede přes centrum Moskvy.

Co je zde zajímavého k vidění? 

Moskva sama o sobě dominuje mnoha nej - jde o největší, nejlidnatější a nejdražší město v Evropě. Najdeme zde jeden z nejluxusnějších obchodních domů světa, nejvyšší evropský mrakodrap nebo největší zvon.

První zmínka o městě pochází z 12. století, kdy se začal budovat základ městského opevnění a nejvýznamnější památky -

moskevského Kremlu. Dnes zde již nenajdete chudou pevnost obehnanou dřevěnými kůly, ale obdivuhodný komplex budov nejrůznějších architektonických stylů. Zde, na půdě moskevského Kremlu,  bylo také jednadvacáté fotbalové mistrovství rozlosováno.

Hned za kremelskou zdí se rozléhá Rudé náměstí, na kterém se odehrávaly největší historické události. I v současnosti zde můžete shlédnout velkolepé vojenské přehlídky, oslavy či politické manifestace. Oblíbenými památkami na Rudém náměstí jsou Chrám Vasila Blaženého a Leninovo mauzoleum.

Moskva je považována za nejzelenější světovou metropoli, nachází se zde mnoho parků a zahrad. Městský Izmailovský park je dokonce větší než vyhlášený Central Park v New Yorku. V samém srdci města se nachází lesopark Kolomenskoje s pohádkovou katedrálou či oblíbený park Gorkého, nabízející prostor pro aktivní využití volného času.Moskva klade velký důraz na vzdělání. Najdeme zde mnoho univerzit a muzeí. Jedním z největších je Treťjakova obrazová galerie uchovávající více než 100 000 obrazů. Pokud nejste zrovna milovníci výtvarného umění, můžete navštívit městské historické muzeum na Rudém náměstí, muzeum kosmonautiky či muzeum vodky s expozicí věnovanou nápoji, který utváří ruskou kulturu.

Obrovským zážitkem může být i cestování moskevským metrem. Ve stanicích úplně zapomenete na temné podzemí, honosné prostory připomínají spíše zámecké haly. Stěny jsou obložené mramorem a žulou, zdobené reliéfy, mozaikami a malbami.

Doufáme, že se vám seriál o fotbalovém mistrovství 2018 líbil a na závěr zde dáváme malou rekapitulaci - přehled měst, kde se šampionát koná s odkazy na články.

Kazaň - republika Tatarstán

Volgograd - Volgogradská oblast

Rostov na Donu - Rostovská oblast

Saransk - republika Mordovia

Nižný Novgorod - Nižněnovgorodská oblast

Samara - Samarská oblast

Kaliningrad - Kaliningradská oblast

Soči - Krasnodarský kraj

Petrohrad - federální město

Jekatěrinburg - Sverdlovská oblast

Zahájení - (Moskva - federální město)

Moskva - kde fotbalové MS 2018 začne i skončí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!