Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
fotbal 1 / foto: shutterstock

Jak ovlivní MS ve fotbale tvář současného Ruska?

Již 14. června bude oficiálně zahájeno letošní MS ve fotbale, které se tentokrát pořádá v Rusku. A jelikož jde o událost světového významu, je třeba se na ni pořádně připravit.

A tak se v Rusku již několik let s předstihem staví nové stadiony, rekonstruují se ty původní, buduje se nová infrastruktura a dokonce vznikají kvůli fotbalu i zcela nová letiště. Jakými výraznými změnami si jednotlivá hostitelská města fotbalového šampionátu prošla a jaké výhody jim nadcházející mistrovství přináší?

Moskva

Největší evropské město bude hostit velkolepou fotbalovou událost dokonce na dvou svých stadionech. Stadionu Lužniki, na kterém proběhne 14. června zahajovací ceremoniál, prošel kompletní přestavbou. Od zastřešení po instalaci nových sedadel, až po demoliční práce vnitřních tribun. Druhý stadion, Otkritie Arena, vyrostl teprve v květnu 2010 nedaleko slavného letiště Tušino a vznikla kvůli němu i nová stanice metra Spartak.

Jekatěrinburg

Zdejší stadion Centralnyj prošel pouze drobnou rekonstrukcí, stejně jako místní letiště Koltsovo. Ovšem jinak to je s místní dopravou. Řešilo se dokončení dálničního okruhu kolem města (EKAD), nákup 20 nových tramvají, 28 trolejbusů a 50 autobusů. Pro zvýšenou intenzitu dopravy budou po dobu mistrovství instalovány čističe vzduchu. Dále je v plánu umístit po městě 1500 interaktivních obrazovek, které pomohou v různých jazycích návštěvníkům získat informace o cestě k místu, kam se potřebují dostat.

Petrohrad

Pro město Petrohrad navrhl Stadion Zenit Arena uznávaný japonský architekt Kišo Kurokawa. Připomíná obří kosmickou loď po přistání a po Lužnikách je druhým největším stadionem Ruska pro téměř 70 tisíc diváků. Není jen jeden z největších stadionů v zemi, ale také z hlediska technologií jeden z nejmodernějších. Trávník a střecha jsou pohyblivé, aréna je vybavena systémem vnitřního vytápění. Dokonce i v těch nejtvrdších mrazech se na poli drží teplota nad nulou. Požadavkům FIFA vyhovuje i městská infrastruktura. Po městě je možné se přepravovat metrem, které si svou krásou nezadá s moskevskou podzemkou. Kvůli MS ve fotbale došlo i k rozšíření mezinárodního letiště Pulkovo, které s městem spojuje železniční expres.

Soči

Jelikož se v Soči konaly v roce 2014 zimní olympijské hry, díky kterým byly vybudovány super moderní sportovní stadiony i veškeré potřebné zázemí pro sportovní fanoušky, příliš příprav zde kvůli letošnímu fotbalu neprobíhá. Místní stadion Fišt je považován za nejpokrokovější na světě z technického hlediska. Jedinečná poloprůzračná střecha připomíná vrchol ledovce a stadion lze snadno změnit v obrovské pódium. Z jeho tribun je možno vidět současně moře i zasněžené kavkazské hory a je schopen pojmout až 40 000 diváků.

Kaliningrad

Asi nejvíce nákladnou záležitostí zde byla výstavba nového letiště, které je schopno pojmout až 5 milionů cestujících ročně. Jednu z přímých linek je i Praha - Kaliningrad, takže i čeští fotbaloví fanoušci mají možnost přímého letu do této nejzápadnější oblasti Ruské federace. Výstavbu stadionu Areal Baltika doprovázely nemalé finanční potíže, a tak se jeho dokončení neplánovaně protáhlo. Nyní je však již stadion domovem fotbalového klubu FC Baltika a je plně připraven na nadcházející mistrovství.

Samara

Když byla Samara vybrána jako jedno z hostitelských měst Světového poháru, byly vytvořeny i první plány na výstavbu nového stadionu. Původně se počítalo s tím, že nový stadion pro 45 tisíc diváků  bude postaven na soutoku řek Samary a Volhy. V tomto místě by ale mohl vážně změnit vzhled města, a tak se nakonec rozhodlo, že sportovní areál s potřebnou infrastrukturou bude postaven na prázdném místě na jednom ze sídlišť. Cosmos Areně dominuje 65,5 metrů vysoká kopulovitá střecha, která se skládá ze 32 panelů. Arena s kapacitou 45 000 míst je novým domovem místního klubu Krylia Sovetov. Pro fotbalové mistrovství byla nedávno dokončena také rekonstrukce mezinárodního letiště Kurumoč, které nyní provozuje pravidelné lety do Paříže, Frankfurtu, Barcelony, Pathosu, Varny, Prahy, Tel Avivu, Dubaje a zemí bývalého SSSR.

Nižnij Novgorod

Město Nižnij Novgorod se příprav na Světový šampionát chopilo opravdu důsledně, což celkově přispělo k jeho rozvoji. Nejen že vystavělo zcela nový stadion, dokonce kvůli nadcházejícímu mistrovství zajistilo prodloužení 2.linky metra. Ta má mít díky plánované stanici Strelka východ přímo u stadionu, takže se fotbaloví nadšenci ke stadionu dostanou rychle a pohodlně. Díky fotbalovému mistrovství došlo i k technickému rozvoji města. Bylo zde nainstalováno 334 "chytrých" zastávek, na kterých jsou umístěny elektronické tabule s informacemi o MHD, o nádražích a letištích, restauracích a nemocnicích. Všechny zastávky jsou také vybaveny Wi-Fi a zásuvkami pro nabití telefonů.

Saransk

Mistrovství světa ve fotbale poskytlo vhodnou příležitost i k modernizaci místního letiště. Saransk je jediné z měst pořádajících šampionát, které minulý rok letiště úplně zavřelo a soustředilo se zcela na stavbu nového terminálu. Stavba stadionu pro mistrovský šampionát začala již koncem roku 2011, avšak kvůli nucené přestávce se vše neplánovaně protáhlo až do června 2015. Nyní je však Mordovia Arena připravena v plné síle přivítat nejlepší světové fotbalové týmy i tisíce fanoušků.

Rostov na Donu

Rostov je jedním z měst, kde se rozhodli kvůli fotbalu postavit hřiště nové. Vznikla tak Rostov Aréna, první velký stavební projekt na zatím malé levobřežní asijské části města. Místní doufají, že se oblast stane dalším městským centrem, které naláká další projekty. Jižní metropole Ruska je také jednou z těch účastníků fotbalového mistrovství, která při této příležitosti postavila i nové letiště. Nově založená letecká společnost Azimut, která má obsluhovat jižní federální okruh Ruska, si toto letiště zvolila jako své hlavní. Z Prahy existuje třikrát týdně přímé letecké spojení provozované ČSA.

Volgograd

Stavba nové Volgograd Areny odstartovala koncem roku 2014 na místě bývalého stadionu Centralnyj a pyšní se unikátním vnějším pláštěm, který při nočním osvětlení připomíná obří diamant. Celková cena stadionu se vyšplhala na 16,4 miliardy rublů a součástí financování byla také úprava dopravní infrastruktury v okolí stadionu. Ta se týkala okolní dálnice, železniční stanice a lodní dopravy po řece Volze. U příležitosti konání fotbalového šampionátu se rovněž inovovalo volgogradské letiště Gumrak, na kterém vyrostly dva nové odbavovací terminály.

Kazaň

Kazaň Aréna je sportoviště pro 45 tisíc diváků, jehož základní kámen byl položen v květnu 2010. Výstavba trvala tři roky, čímž překročila původní plány včetně rozpočtu. Zdejší zajímavostí je automobilový závod Kamaz, který se také hodlá zapojit do nadcházejícího mistrovství. Závod se zabývá vývojem prvního autonomního nákladního vozidla v Rusku, které plánuje nasadit na letiště Begiševo pro transport turistů z business třídy. Také pro tento kolos bylo třeba vybudovat speciální jízdní pruh a další nezbytnou infrastrukturu.

Pokud vám tento přehled nestačí a zajímá vás detailnější přehled novinek v jednotlivých městech šampionátu, můžete si přečíst více v jednotlivých článcích, které se věnují městům šampionátu.

Zahájení - (Moskva - federální město)

Kazaň - republika Tatarstán

Volgograd - Volgogradská oblast

Rostov na Donu - Rostovská oblast

Saransk - republika Mordovia

Nižný Novgorod - Nižněnovgorodská oblast

Samara - Samarská oblast

Kaliningrad - Kaliningradská oblast

Soči - Krasnodarský kraj

Petrohrad - federální město

Jekatěrinburg - Sverdlovská oblast

Ukončení - (Moskva - federální město)

Jak ovlivní MS ve fotbale tvář současného Ruska?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!